Blogs

Hackathon 2023 - After event post

Ολοκληρώθηκε το 5o Hackathon Serres 2023 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Hackathon Serres με θέμα “Algorithms in practice” το Σάββατο 06 και την Κυριακή 07 Μαΐου 2023 στο ΔΙΠΑΕ Σερρών (πρώην ΤΕΙ Κ.Μ.) που διοργανώθηκε από την τεχνολογική κοινότητα Σερρών SerresTech.gr και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ Σερρών. 8 Ομάδες και συνολικά 28 άτομα από το ΔΙΠΑΕ Σερρών, το ΠΑΜΑΚ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαγωνίστηκαν για 42 συνεχείς ώρες υλοποιώντας εφαρμογές ανοιχτού κώδικα σε ένα κλασικό πρόβλημα “ακριβούς κάλυψης επιπέδου” (Exact Cover) που τέθηκε.

Continue reading

Hackathon 2023

Hackathon Serres 2023 - Algorithms in practice Η τεχνολογική κοινότητα Σερρών SerresTech.gr και το ΔΙΠΑΕ Σερρών - Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών διοργανώνουν το 5ο Hackathon Serres με θέμα “Algorithms in practice” από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023. Μετά την επιτυχή διοργάνωση του 2019 και το “διάλειμμα” μερικών ετών λόγω COVID19 ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με την εμπειρία 4 επιτυχών διοργανώσεων (2016, 2017, 2018, 2019) καθώς και με την υποστήριξη περισσότερων φορέων και εταιρειών.

Continue reading

Let's talk about building your own successful startup

Καλησπέρα! Η πανδημία μας έστειλε όλους εκτός προγράμματος, αλλά είναι ώρα σιγά-σιγά να αρχίσουμε να ξεμουδιάζουμε. Για το λόγο αυτό, αρχίζουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση/συζήτηση την Παρασκευή 5⁄11 με θέμα How to build a sucessful startup (Developer edition) Είναι αρκετοί οι νέοι μηχανικοί λογισμικού που έχουν μια ιδέα και σκέφτονται αν θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν επιχειρηματικά, αλλά δεν ξέρουν το πως. Άλλωστε τα μαθήματα επιχειρηματικότητας είναι περιορισμένα στις σχολές μηχανικών.

Continue reading

Let's talk about... open source geo tools

Με ιδιαιτερη χαρα ανακοινωνουμε το νεο meetup μας με τιτλο Τίτλος Εισαγωγή στο ελεύθερο γεωχωρικό λογισμικό, στην κοινότητα OSGeo και το OpenStreetMap Εισηγητές Άγγελος Τζώτσος, Χρήστος Ιωσηφίδης Ο Άγγελος Τζώτσος είναι Δρ Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ. Είναι Πρόεδρος του Open Source Geospatial Foundation και μέλος του Open Geospatial Consortium. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη Ελεύθερου Λογισμικού, στην Γεωπληροφορική και την Τηλεπισκόπηση. Είναι επιστημονικός και τεχνικός υπεύθυνος του geodata.

Continue reading

Let's talk about OpenId-Connect and Keycloak

Εδώ και 4 χρόνια, η κοινότητα SerresTech και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς πανεπιστημίου οργανώνουν σεμινάρια για διάφορα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη λογισμικού. Δυστυχώς τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε ο Covid-19 έθεσαν και τα σεμινάρια αυτά … εκτός τροχιάς. Όμως, καθώς προσπαθούμε να βρούμε το ρυθμό μας είπαμε να ξαναρχίσουμε τις παρουσιάσεις μας. Έτσι θα έχουμε το πρώτο μας σεμινάριο για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Continue reading

4η Επέτειος Serres Hackathon

4 χρόνια πριν, τέτοια εποχή διοργανώναμε το πρώτο μας hackathon! Για την ιστορία, το repository του νικητή είναι ακόμα εδώ: https://github.com/pror21/FreeFood Οι ομάδες που συμμετείχαν: Ομάδα Project Free Food: Χάρτης με μαγαζιά που προσφέρουν δωρεάν προετοιμασμένο φαγητό όταν αυτό δεν κατάφερε να πουληθεί newbies Διαχείριση λίστας καλεσμένων γάμου μέσω QR code bash.tar.ds Εφαρμογή καταγραφής προσφυγικών ροών για την οργάνωση των hot spot και την «έξυπνη» αναζήτηση κάποιου χαμένου προσώπου Stark Industries Mini social Network: Χρήστες θα κάνουν λογαριασμό, θα μπορούν να στέλνουν μυνήματα, να ανεβάζουν φωτογραφίες, να κάνουν follow, like Code Bots Social network το οποίο θα εστιάζει στην προσωπική εξέλιξη του χρήστη θέτοντας στόχους.

Continue reading

Introduction to Apache Kafka

Πρωτοπόροι όπως πάντα κανονίσαμε ένα online meetup! Ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, της itsaur δέχτηκε και θα μας κάνει μια online εισαγωγή στην πλατφόρμα Apache Kafka. Για όσους έχουν έλθει και σε παλαιότερα meetup, είναι γνωστός από την καταπληκτική παρουσίαση που έκανε για τα microservices περίπου πριν 1.5 χρόνο. Η πλατφόρμα Kafka επιτρέπει τη διαχείριση ροών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει πολλούς “παραγωγούς” (producers) να γράφουν δεδομένα (μηνύματα) σε ουρές από τις οποίες μπορούν να τα διαβάζουν πολλοί “καταναλωτές” (consumers).

Continue reading

Μια συζήτηση με τον Πάτροκλο Παπαπέτρου - Αναβάλλεται

Δυστυχώς λόγω των εξελίξεων με την επιδημία που πλήττει τη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο η συνάντηση αναβάλλεται! -——————————————————- Την Παρασκευή 13/03/2020 στην αίθουσα 2.1 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες) στις 19:30 θα φιλοξενήσουμε τον Πάτροκλο Παπαπέτρου, Principal Software Engineer της Elastic Ο Πάτροκλος είναι όμως εκτός των άλλων γνωστός στην κοινότητα για τις δράσεις του (Διοργανωτής για χρόνια του Java Meetup της Θεσσαλονίκης) αλλά και πίσω από τα VoxxedDays conferences σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα!

Continue reading

Let's talk about mining software repositories and a promising idea for an open source project

A lot of the time, software engineers work with large software bases for which they know little. Moreover. they may feel that the software base is too large and needs refactoring; they might also have some ideas on how to restructure their code but have no guidance or reassurance that what they propose is correct. This is were software repository mining can help! Mining from software repositories is a software engineering field where software practitioners and researchers use data mining techniques to analyze the data in software repositories to extract useful and actionable information produced by developers during the development process.

Continue reading

Let's talk about security in the era of IIoT (Ασφάλεια στην εποχή του IIoT)

Στην εποχή μας αρκετά μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας στηρίζεται σε αυτό που ονομάζεται Internet of Things. Αισθητήρες, PLCs, Actuators συνδέονται και μεταδίδουν πληροφορίες για μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών από την παραγωγή ενέργειας μέχρι τον αγροτικό τομέα. Πολλοί αναφέρονται σε αυτή τη χρήση των συνδεδεμένων συσκευών ως Industrial Internet of Things, ενώ άλλοι το ορίζουν απλώς ως Industry 4.0 Στη σημερινή ομιλία θα γίνει μια παρουσίαση των κινδύνων ασφαλείας που υπάρχουν στο Industry 4.

Continue reading